Joodse Ondernemers in Deventer 1940-1945

Etty Hillesum Centrum
Logo EHC
Het Etty Hillesum Centrum wil een bijdrage leveren aan bewust en respectvol samenleven met als bronnen de geschiedenis van de Deventer joden en het gedachtegoed van Etty Hillesum.

Werkgroep Struikelstenen Deventer
logoStruikelstenenDevzonderadres
De Werkgroep wil struikelstenen (Stolpersteine) in de gemeente Deventer leggen ter nagedachtenis aan de door de Nazi's gedeporteerde en vermoorde Deventenaren; daarnaast maakt de Werkgroep een persoons- en/of familieverhaal van alle slachtoffers zodat we hen blijvend herinneren.

grotekaart stippen geenkaders lrOnderduikhuizen voor Joden in Deventer
Een virtuele stadswandeling langs onderduikhuizen voor Joden in Deventer. Deze website van het Etty Hillesum Centrum is een bijdrage aan de geschiedschrijving van de stad Deventer. Er wordt niets meer of minder mee beoogd dan een volledig overzicht te geven van de panden, waarin zich tijdens de bezettingsjaren 1942-1945 de Joodse onderduik heeft afgespeeld.

logo 4 mei DeventerComité 4 mei Deventer
Tijdens de Nationale Herdenking herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien.
Het “Comité 4 mei Deventer” organiseert op 4 mei op verschillende plekken in Deventer de herdenkingen.

Werkgroep Vergeten Verzet VergetenVerzet

De Werkgroep "Vergeten Verzet Deventer" heeft zich tot doel gesteld om het verzet van links tijdens de oorlog en de mensen die daarbij om het leven kwamen, aan de vergetelheid te ontrukken. Deze Werkgroep brengt daartoe periodiek een nieuwsbrief uit om geïnteresseerden te infomeren over gedane onderzoeken en daartoe gewenst eerherstel.
Klik hier om de uitgebrachte nieuwsbrieven te bekijken. 

Herinneringscentrum Kamp Westerbork 
Westerbork
Kamp Westerbork (Duits: Judendurchgangslager Westerbork) was tijdens de Tweede Wereldoorlog een doorgangskamp in de voormalige gemeente Westerbork in Drenthe. Het kamp was een voorportaal waarvandaan ruim 100.000 in Nederland wonende Joden en 245 Roma per trein werden gedeporteerd naar concentratie- en vernietigingskampen in Duitsland, Polen en Tsjechië.

VughtNationaal Monument Kamp Vught 
De website van het voormalige SS-concentratiekamp in Vught.


Nationaal Monument Kamp Amersfoort 
kamp amersfoort logoHerinneren, bezinnen en leren is het motto van de Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort, op de grens van Leusden en Amersfoort.
De stichting is opgericht om niet te vergeten. Of, anders gezegd, om de herinnering levend te houden aan wat zich in de jaren 1940-1945 in en rondom Kamp Amersfoort heeft afgespeeld.

Joods Digitaal Monument 
Met daarbij de Community Joods Monument, de interactieve website van het Digitaal Monument.
Voor foto's, informatie en verhalen over Joodse personen en families.

Erelijst van Gevallen 40-45
De Erelijst van Gevallenen 1940-1945 bevat de namen van degenen die in de Tweede Wereldoorlog als militair of als verzetsstrijder voor Nederland zijn gevallen. Op dit moment zijn er ongeveer 18.000 namen in de Erelijst opgenomen.

Oorlogsgravenstichting 
logo OorlogsgravenstIn Nederland zijn 180.000 mensen door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Mannen, vrouwen en kinderen die hun leven verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog of tijdens gewelddadige conflicten daarna – zoals in voormalig Nederlands-Indië en tijdens recente vredesmissies.
Al deze mensen hebben een verhaal, hoe kort en eenvoudig ook. De Oorlogsgravenstichting wil de herinnering aan deze mensen levend houden.
Dit doen wij door hun verhalen te verzamelen en te delen op onze website en door het onderhouden van de 50.000 Nederlandse oorlogsgraven overal in de wereld.

NIOD
Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies is een kennis- en informatiecentrum over oorlog en grootschalig geweld in de twintigste en eenentwintigste eeuw.

Stadsarchief en Atheneum Bibliotheek Deventer (SAB/HCO)
De vindplaats van cultuurhistorisch erfgoed van Deventer en omstreken.
logo SIED
Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED)
De Stichting Industrieel Erfgoed (SIED) is opgericht in juli 1995. Het doel is behoud van het industrieel erfgoed in Deventer en omgeving. Het werkgebied omvat Deventer, Olst/Wijhe, Twello en Voorst. De SIED beschikt onder andere over een bedrijven-databank.